Δωρεάν μεταφορικά σε παραγγελίες άνω των 10€

Πώς η μαγειρική σόδα γίνεται ο υπερήρωας της καθαριότητας στο σπίτι

Μπαχαρικά

Η μαγειρική σόδα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα αλλά και ευέλικτα υλικά που μπορεί να βρει κανείς σε κάθε σπίτι. Μπορεί να τη γνωρίζουμε κυρίως για τη χρήση της στη μαγειρική, αλλά έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη και για την καθαριότητα του σπιτιού. Από την αφαίρεση λεκέδων και οσμών μέχρι την απολύμανση επιφανειών, η μαγειρική σόδα αποτελεί μια εναλλακτική φυσική, οικονομική και οικολογική λύση για την καθαριότητα.

Εξαφανίζει κακοσμίες

Ένας από τους πιο γνωστούς τρόπους χρήσης της μαγειρικής σόδας είναι η εξουδετέρωση κακοσμιών. Εξαιτίας της αλκαλικότητας της, η σόδα μπορεί να εξισορροπήσει το pH και να απορροφήσει τις δυσάρεστες οσμές.

  • Ψυγείο: Τοποθετήστε σε ένα ανοιχτό δοχείο μαγειρική σόδα στο ψυγείο για να εξουδετερώσετε τις δυσάρεστες οσμές που μπορεί να αναπτυχθούν από τα τρόφιμα.
  • Παπούτσια: Λίγη σόδα μέσα στα παπούτσια απορροφά την υγρασία και μειώνει τις κακοσμίες.
  • Κάδοι απορριμμάτων: Πασπαλίστε λίγη σόδα στον πάτο του κάδου για να αποτρέψετε την ανάπτυξη κακοσμιών.

Καθαρισμός επιφανειών κουζίνας

Καθαρισμός επιφανειών κουζίνας, όπως πάγκοι, νεροχύτες και συσκευές; Η μαγειρική σόδα είναι εδώ!  Απαλή μεν, αποτελεσματική δε, καθαρίζει χωρίς να προκαλεί φθορές σε ευαίσθητες επιφάνειες.

  • Λίπος και βρωμιά: Φτιάξτε μια πάστα με μαγειρική σόδα και νερό και εφαρμόστε την στα σημεία που έχουν συγκεντρωθεί λίπη ή άλλες επίμονες βρωμιές. Με σφουγγάρι ή μαλακό πανί τρίψτε και ξεπλύνετε με νερό.
  • Καθάρισμα φούρνου: Καλύψτε με μαγειρική σόδα τις επιφάνειες του φούρνου και ψεκάστε με λίγο νερό. Αφήστε το για κάποιες ώρες ή και όλη τη νύχτα, και στη συνέχεια τρίψτε τα υπολείμματα. Έτσι πετυχαίνετε την απομάκρυνση των καμένων τροφών χωρίς χημικά.

Φυσικό καθαριστικό μπάνιου

Το μπάνιο, όπως ξέρουμε, είναι απαιτητικό όσον αφορά τον καθαρισμό του. Η μαγειρική σόδα μπορεί να “βάλει το χεράκι της” στην απομάκρυνση αλάτων, λεκέδων από σαπούνι και την απολύμανση επιφανειών.

  • Λεκέδες από σαπούνι: Η μπανιέρα και οι βρύσες μπορούν να καθαριστούν με μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό. Η σόδα βοηθά στην απομάκρυνση των επίμονων υπολειμμάτων σαπουνιού χωρίς να γρατζουνά τις επιφάνειες.
  • Καθαρισμός λεκάνης τουαλέτας: Ρίξτε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα στη λεκάνη της τουαλέτας και αφήστε την για μερικά λεπτά πριν τρίψετε με τη βούρτσα. Η σόδα θα καταπολεμήσει τους λεκέδες και τις δυσάρεστες οσμές.

Καθαρισμός χαλιών και μοκετών

Και στην απομάκρυνση λεκέδων από χαλιά και μοκέτες, η μαγειρική σόδα δίνει τη λύση, ενώ ταυτόχρονα ανανεώνει και την οσμή τους.

  • Αφαίρεση λεκέδων: Η μαγειρική σόδα αν εφαρμοστεί απευθείας πάνω σε φρέσκους λεκέδες από υγρά, όπως χυμοί ή κρασί, θα  απορροφήσει την υγρασία. Αφήστε τη να δράσει για λίγα λεπτά και στη συνέχεια σκουπίστε τη.
  • Ανανέωση οσμής: Πασπαλίστε μαγειρική σόδα πάνω στο χαλί, αφήστε την για 15-30 λεπτά και στη συνέχεια σκουπίστε την με την ηλεκτρική σκούπα. Η σόδα θα απορροφήσει τις δυσάρεστες οσμές, αφήνοντας το χαλί σας φρέσκο.

Καθαρισμός σωλήνων και σιφονιών

Οι σωλήνες και τα σιφώνια συχνά βουλώνουν και αναπτύσσουν κακοσμίες. Η μαγειρική σόδα είναι ιδανική για την αποσυμφόρηση και τον καθαρισμό τους.

  • Ξεβούλωμα σωλήνων: Ρίξτε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα στον νεροχύτη ή την μπανιέρα και στη συνέχεια προσθέστε μισό φλιτζάνι ξίδι. Μετά από 10-15 λεπτά αφήστε να τρέξει ζεστό νερό. Αυτή η διαδικασία διαλύει τα υπολείμματα τροφών και σαπουνιού που οδηγούν σε φραγή των σωλήνων.

Λεύκανση ρούχων

Η μαγειρική σόδα μπορεί να βοηθήσει στη λεύκανση και φρεσκάρισμα των ρούχων, ειδικά των λευκών, ενώ παράλληλα εξουδετερώνει τις δυσάρεστες οσμές από τον κάδο των άπλυτων.

  • Προσθήκη στη μπουγάδα: Μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα μαζί με το συνηθισμένο απορρυπαντικό σας κατά το πλύσιμο, ενισχύει τη δράση του και να απομακρύνει δύσκολους λεκέδες από ιδρώτα και βρωμιά.

 

Η μαγειρική σόδα είναι ένας υπερήρωας στην καθαριότητα του σπιτιού. Ένα πολυεργαλείο που μπορεί να καθαρίσει, να απολυμάνει και να εξουδετερώσει οσμές σε πολλά μέρη του σπιτιού, ενώ είναι φιλική προς το περιβάλλον και οικονομική. Ενσωματώστε τη στις καθημερινές σας δουλειές και θα δείτε πώς μπορεί να διευκολύνει την καθαριότητα και τη συντήρηση του σπιτιού σας.